فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 43 (تابستان 1388)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 43 (تابستان 1388)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میزگرد
  • گفتمان نظریه بسیج / دکتر محمد تولایی، دکتر رضا کلهر، دکتر محمد باقر ذوالقدر، دکتر عرب خردمند، دکتر اصغر افتخاری
    صفحه 5
  • مقالات
  • روح الله احمدزاده کرمانی صفحه 39
    انقلاب اسلامی ایران، در طی فرایند تکوین و تکامل خود در طول سه دهه پرفراز و نشیب، با هجمه های گوناگونی از سوی نظام سلطه سرمایه داری مواجه بوده است. این نوشتار، در پی آن است تا با ارائه الگویی مفهومی از مراحل تکامل سیر انقلاب اسلامی و نیز نحوه تعامل خصمانه کشورهای سلطه طلب با جمهوری اسلامی ایران، راهبردهای اتخاذ شده از سوی آنان را مورد بررسی و نقد قرار دهد و در ادامه، راهبرد هژمونی نظام لیبرال سرمایه داری (راهبرد جنگ نرم) را در مقطع فعلی بازشناسی و تبیین کرده، ابعاد پیچیده و متغیرهای مؤثر در تحقق جنگ نرم را آشکار کند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جنگ نرم، مدیریت احساسات، مدیریت ادراکات
  • ابراهیم متقی صفحه 55
    رابطه جامعه و حکومت از دهه 1980 به بعد با تغییرات و دگرگونی های گسترده ای روبه رو شده که ناشی از فضای "ارتباط مجازی" بین نیروهای اجتماعی و نیز انتقال آگاهی های جدید نسبت به کارویژه جامعه، نهادهای اجتماعی و حکومتهاست. در چنین فرایندی، شاهد افزایش تعارض جامعه با حکومتها هستیم. اگر به موازات افزایش مطالبات و انتظارات گروه های اجتماعی، زمینه برای مقاومت حکومتها وجود داشته باشد، در آن شرایط، جلوه هایی از "عدم تعادل امنیتی" ایجاد خواهد شد که می تواند مخاطرات و محدودیتهای سیاسی و راهبردی برای حکومتها ایجاد کند.
    با توجه به چنین نشانه هایی، از اواسط دهه 1990 زمینه برای شکل گیری فرایندهایی به وجود آمد که تضادهای نهفته را به واکنش علنی در برابر رهیافتهای اجرایی و ساختاری نظامهای سیاسی تبدیل و پیامدهای خود را در قالب "انقلابهای رنگی" در اولین دهه قرن 21 منعکس کرد. در این شرایط، ساختار داخلی از دو حوزه مورد انتقاد قرار می گیرد: از یک سو نظام سیاسی باید به مطالبات فزاینده گروه های اجتماعی پاسخ گوید و از سوی دیگر، شاهد کنشگری نیروهای فراساختاری در فضای بین الملل هستیم. این شواهد نشان می دهند که در فضای جنگ نرم، مطالبات اجتماعی با استفاده از "محیط مجازی" تشدید می شود. "مدیریت جنگ نرم" بیانگر به کارگیری الگوهایی است که فضای عدم تعادل را به هماهنگی، تعادل و کنترل تبدیل کند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، فضای عدم تعادل، تعارض اجتماعی، انقلابهای رنگی، مطالبات تصاعدیابنده، محیط مجازی
  • محمود عسگری صفحه 81
    رسیدن به شرایط امن در گرو جلوگیری از بروز و ظهور چالش های امنیتی است. شورش به عنوان نشانه ای از وجود نارضایتی، یکی از چالش های امنیتی هر نظامی محسوب می شود. بدیهی است کشورها ابتدا باید مانع از وقوع شورشها شوند و در وهله بعد، توان مقابله با آنها را داشته باشند.
    جمهوری اسلامی ایران که نظامی مبتنی بر مردم سالاری دینی است و بین مردم و نظام، پیوندی ناگسستنی وجود دارد، بیشترین تلاش خود را معطوف به جلوگیری از شکل گیری ریشه های شورشگری کرده است، ولی آینده نگری از یک سو و تلاشهای توطئه گرایانه بیگانگان و منافقان از سوی دیگر، حکم می کند که با استفاده از ظرفیتهای موجود، آمادگی های لازم را برای مقابله با شرایط بروز احتمالی شورش نیز به دست آورد، بسیج به عنوان یادگار دوراندیشانه بنیانگذار جمهوری اسلامی، از جمله ظرفیتهای پایان ناپذیر نظام تلقی می شود که در این مقاله تلاش خواهد شد پس از طرح مباحثی نظری درباره شورشگری، راهکارهایی برای استفاده از این نیرو جهت مقابله با شورش، ارائه شود.
    کلیدواژگان: شورش، نارضایتی، بسیج، ضد شورشگری، رشد شهرنشینی، ایران
  • معرفی و ارزیابی کتاب
  • صفحه 151